IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентират агенциите за временна заетост през есента

Работникът ще получава заплата и осигуровки от агенцията, а не от работодателя

13:30 | 14.04.11 г.
Регламентират агенциите за временна заетост през есента

Работата на агенциите по временна заетост в България ще бъде регламентирана до есента, като промените ще бъдат направени до края на юли от правителството, а през есента и от парламента. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Чрез агенциите за временна заетост, хората ще получат възможност да започват работа за определен кратък период от време в различни фирми. Агенциите ще подбират кандидатите за работа, те ще подписват трудови договори с работника, а не работодателят. Работникът ще получава заплата и осигуровки от самата агенция.

Агенцията като работодател подлежи на контрол по трудовото, осигурителното и данъчното законодателство, каза министър Младенов.

Според него с агенциите ще бъде осигурена по-голяма гъвкавост на пазара на труда, ще бъде намалена безработицата и ще бъде облекчена работата на 700-те трудови посредници, Бюрата по труда, Агенцията по заетостта и работодателите.

За няколко седмици работодателите и синдикатите ще се опитат да договорят регламентите, както беше направено с дистанционния труд и надомната работа, каза министърът. Въпросът ще бъде обсъден и на тристранен съвет.

Работодателите изцяло подкрепиха идеята, а синдикатите застанаха зад нея, но при определени условия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не трябва да се позволи временната заетост да подмени постоянната. Според него сферите на традиционна заетост трябва да бъдат изключени от списъка на работните места, които се намират чрез новите агенции. Димитров поиска и равни ангажименти за работодателя и агенциите, за да се гарантират правата на работниците, които са временно заети. Да се определи и режимът за кандидатстване за лицензиране на агенциите, както и да бъде определен краен брой на агенциите настояват още синдикатите.

За да бъде регламентирана работата на агенциите ще има промени в Кодекса на труда. Вероятно ще се наложат и такива в Закона за насърчаване на заетостта, както и на осигурителното законодателство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още